NAUČNI ČASOPIS ZA TEORIJU I PRAKSU BIBLIOTEKARSTVA
ISSN 2217-5563
 

Novi broj
 
Struktura časopisa
Politika časopisa
Savet redakcije
Recenzenti
Redakcija
CIP
Chicago Style
Uputstvo autorimaЋирилица Latinica English
 


    ČITALIŠTE: naučni časopis za teoriju i praksu bibliotekarstva, posvećen je razvoju i negovanju naučno-istraživačkog rada u oblastima istorije biblioteka, kulturološko-komunikološke i obrazovne funkcije bibliotekarstva, sociologije knjige i čitanja, informacione pismenosti, organizacije znanja, bibliografije, menadžmenta biblioteka i bibliotečko-informacionih sistema, kao i informacione i medijske tehnologije u kontekstu razvoja biblioteka.
    Objavljivanjem kompetentnih, recenziranih radova iz navedenih oblasti, ČITALIŠTE nastoji da doprinese jačanju bibliotekarstva kao nauke u Srbiji, da promoviše dijalog između teoretičara i praktičara, te da afirmiše biblioteke i bibliotekare kao nosioce razvoja društva.  [Više...]Čitalište u 2017. obeležava jubilej – 30. broj i punih 15 godina postojanja. Ovim povodom ćemo uz dva redovna broja, objaviti više monografskih publikacija, prirediti stručno/naučno okupljanje i ustanoviti priznanje u oblasti istraživanja istorije bibliotekarstva. Sve navedene aktivnosti osmišljene su kao podsticaj stručnom radu, naučnom istraživanju i edukaciji zaposlenih u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti.

Svečanost obeležavanja jubileja časopisa biće održana krajem maja meseca, do kada će iz štampe izaći publikacija „Biblioteka kroz vreme“. Između uvoda „Čemu nas uči istorija biblioteka“ i zaključnog teksta „Zašto je štamparstvo zauvek preokrenulo istoriju biblioteka“, u pet poglavlja, biće objavljeno 15 autorskih tekstova iz opšte istorije biblioteka, od njihovog nastanka do epohe humanizma i renesanse.

Profesionalni identitet bibliotekara u Srbiji nije jasno uobličen, a pogled u istoriju pruža mogućnost za formiranje zajedničkog pamćenja kao osnove svakog pa i profesionalnog identiteta. Pogledu u istoriju biće posvećen stručno/naučni skup u Gradskoj biblioteci Pančevo, „Biblioteke i identitet“.

Skup će okupiti petnaestak vrhunskih stručnjaka (u ulozi izlagača) u oblasti istorije biblioteka iz Srbije i okruženja. Pogled u istoriju će nam poslužiti kao povod za okupljanje prijatelja i saradnika časopisa i razmatranje savremenog trenutka srpskog bibliotekarstva.

U povodu jubileja, ustanovićemo priznanja za izuzetan doprinos proučavanju istorije bibliotekarstva u Srbiji koje će biti svečano dodeljeno 24. maja na proslavi Dana i slave Gradske biblioteke Pančevo (Sv. Ćirilo i Metodije, apostoli slovenske pismenosti).• 30. broj ČITALIŠTA dostupan u punom tekstu •

Rubrika TEMA u novom broju:  Problemi i praksa otvorenog pristupa informacijama

Hermans, Emilie: Academic Libraries Meet Research Data Management: A Case Study of the University of Ghent’s Central Library’s Practices
Ševkušić, Milica: Defining the Editorial Policies of Open Access Journals in Serbia and the Role of Librarians in This Process
Stolić, Dragana: Iskustvo Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” u uspostavljanju Digitalnog repozitorijuma Univerziteta u Beogradu – PHAIDRA
Vučkovac, Obrad: Povezivanje biblioteka i geografskih informacionih sistema


PRIKAZI I RECENZIJE KNJIGA
     Sa željom da blagovremeno objavljujemo prikaze i recenzije novih knjiga iz oblasti bibliotekarstva i informatike i srodnih oblasti, donosimo spisak knjiga koje su se pojavile u poslednje dve godine, a nisu do sada prikazane u našem časopisu.
     Pročitajte naše uputstvo za pisanje prikaza knjiga i istražete naslove dostupne za prikazivanje!
     Predložite i sami knjigu za prikazivanje našem odgovornom uredniku.

   
Copyright